Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Najlepsze wędzarnie ogrodowe i domowe – ranking i opinie

Co powiesz na pyszną kiełbasę, pachnący kawałek mięsa lub delikatną rybę w domowym zaciszu? Jeśli kusi Cię taki pomysł, w jego realizacji pomoże Ci wędzarnia. A konkretnie domowa wędzarnia, którą można postawić w ogrodzie, na tarasie, niektóre wędzarnie nawet na balkonie. Zwycięzcą testu została wędzarnia metalowa Borniak Uwd-150.

Najlepsza wędzarnia elektryczna

Świetna wędzarnia elektryczna z ulepszoną izolacją, cyfrowym sterowaniem i izolacją akustyczną przed przegrzaniem.

Wędzarnia na drewno

Mała i bardzo przystępna cenowo wędzarnia domowa, która waży zaledwie 18 kg, a mimo to serwuje mnóstwo smakołyków.

Wędzarnia drewniana

Mniejsza ogrodowa wędzarnia drewniana, w której można wędzić 10-15 kg produktów. W tym akcesoria, takie jak haczyki na żywność, termometr lub deflektor.

Najlepsze wędzarnie

Opinie Borniak Uwd-150 – najlepsza wędzarnia elektryczna

Borniak Uwd-150 WĘDZARNIA Dla wymagających

Typ: wędzarka elektryczna | Paliwo/sposób ogrzewania: grzałka | Sterowanie: cyfrowe | Pojemność: 150 l/20 kg | Waga: 35 kg | Moc: 1 400 W | Materiał: stal nierdzewna, aluminium | Przybliżona cena: 4 700 zł

Zalety
  • Temperatura pracy do 120˚C
  • Sterowanie cyfrowe
  • Dźwiękowy alarm przegrzania
  • Ulepszona izolacja komory dymowej
  • Wysoka jakość wykonania
Wady
  • Niewyposażony w kółka

Wędzarnią elektryczną, która nadaje się do użytku domowego dla większych rodzin lub grup przyjaciół jest Borniak Uwd-150. Wnętrze o pojemności 150 litrów może pomieścić do 20 kg mięsa, które można wędzić zarówno zimnym, jak i gorącym dymem w temperaturze do 120˚C. Możesz dodać do 7 półek na mięso, kiełbasy lub sery, dzięki czemu masz mnóstwo miejsca na przygotowanie pysznych przysmaków. Przy tych parametrach możemy powiedzieć że jest to duża wędzarnia ogrodowa.

Wędzarnia Borniak wyróżnia się przede wszystkim cyfrowym sterowaniem z timerem. Wystarczy ustawić temperaturę i czas wędzenia. Niezależnie od tego można ustawić różne czasy pracy spirali grzewczej i wentylatora. Wszystkie ustawione elementy są wyświetlane na czytelnym wyświetlaczu. Bezpieczeństwo podczas użytkowania zwiększa alarm dźwiękowy, który ostrzega o możliwości pożaru w przypadku przekroczenia maksymalnej temperatury roboczej.

Jest to czołowa wędzarnia metalowa, duża. Wnętrze wędzarki wykonane jest ze stali nierdzewnej, a zewnętrzna część z alucynku. Płynne wędzenie bez wycieków ciepła jest zapewnione dzięki ulepszonej izolacji komory wędzenia. Drzwi, które również posiadają ulepszoną izolację, są wyposażone w zamek magnetyczny. Wędzarnia stoi na nóżkach o regulowanej wysokości. Jeśli chcesz przesunąć wędzarnię, możesz zastąpić nóżki kółkami, ale musisz je dokupić. Szkoda, że wędzarnia nie jest fabrycznie wyposażona w kółka i naszym zdaniem jest to jedyna wada tego modelu.

Opinie Weber Smokey 47 cm – wędzarnia na drewno

Wędzarka i Grill Smokey Mountain Cooker 47cm Złoty środek

Typ: przenośna wędzarka | Paliwo/sposób ogrzewania: węgiel drzewny, drewno | Sterowanie: ręczne | Pojemność: – | Waga: 17,7 kg | Moc: – | Materiał: blacha | Przybliżona cena: 2 100 zł

Zalety
  • Przenośna, mała wędzarnia
  • Możliwość użycia drewna kawałkowego
  • Wysokiej jakości instrukcja z przewodnikiem wędzenia
Wady
  • Mniejsza pojemność

W naszej ofercie znajduje się również niewielka wędzarnia domowa Weber. Jest to stosunkowo prosty w konstrukcji, ale bardzo funkcjonalny sprzęt, który przypadnie do gustu mniej wymagającym miłośnikom kiełbasek. Weber Smokey Mountain Cooker kryje w swoim wnętrzu dwa ruszty o średnicy 47 cm, które można wykorzystać do przyrządzania dużych kawałków mięsa. Można więc uwędzić kawałek szynki wieprzowej i porcję kiełbasy.

Wędzarnia jest opalana węglem drzewnym, ale można również dodać kawałki drewna, aby uzyskać odpowiedni smak i aromat. Temperaturę wędzenia można monitorować za pomocą termometru w pokrywie i regulować za pomocą otworu wentylacyjnego. W wędzarni znajduje się również miska na wodę, która pomaga utrzymać niższą temperaturę. W zestawie znajduje się również bardzo szczegółowa, praktyczna instrukcja obsługi wędzarni wraz ze wskazówkami dotyczącymi idealnego wędzenia. Za tę cenę wędzarnia ta jest bardzo dobrym wyborem, szczególnie do okazjonalnego wędzenia. Sprawdzi się jednak również przy częstszym użytkowaniu.

Opinie Wędzarnia drewno PanKornik – wędzarnia drewniana

Wędzarnia drewno PanKornik Cenowo dostępny

Typ: wędzarnia drewniana | Paliwo/sposób ogrzewania: zrębki, trociny, drewno | Sterowanie: ręczne | Pojemność: 10-15 kg | Waga: – | Moc: – | Materiał: blacha | Przybliżona cena: 540 zł

Zalety
  • Wykonana z wysokiej jakości drewna
  • Solidnie wykonane palenisko
  • Na 10-15 kg mięsa
  • Termometr
  • Wędzarnia drewniana
Wady
  • Mniejsza pojemność
  • Zajmuje trochę więcej miejsca

Trzecim wyróżnionym przez nas produktem jest wędzarnia ogrodowa drewniana Pan Kornik Wędzok. Jest wykonana z sosny skandynawskiej, która wykazuje dużą odporność na wilgoć oraz zmiany temperatury, co przekłada się na długotrwałe użytkowanie. Wędzarnik ogrodowy posiada duże palenisko, które wykonane jest z blachy piecowej, a to pomalowane jest farbą żaroodporną by warunki atmosferyczny nie miały wpływu na jego stan.

Wędzarnie drewniane cieszą się dużą popularnością, do tej dołączane są m.in. termometr, 6 haków czy książka z przepisami. Jest to tania wędzarnia ogrodowa, ma bardzo prostą budowę. Dzięki czemu montaż jest bardzo łatwy. Jeśli zdecydujesz się na ten produkt to od razu po dostarczeniu wędzarnia ogrodowa jest gotowa do użytku, nic tylko przygotować wcześniej mięso i zacząć pichcić. Na raz można w niej wędzić ok 10-15 kg mięsa, czyli jest to raczej mała wędzarnia ogrodowa.

Ranking wędzarni

Najlepsze wędzarnie
Dla wymagających
Borniak Uwd-150
97 %

Świetna wędzarnia elektryczna z ulepszoną izolacją, cyfrowym sterowaniem i izolacją akustyczną przed przegrzaniem.

Świetna wędzarnia elektryczna z ulepszoną izolacją, cyfrowym sterowaniem i izolacją akustyczną przed przegrzaniem.

Sprawdź cenę
Wędzarnia Elektryczna EMD124L/80
94 %

Wędzarnia elektryczna metalowa ocieplana ze stolikiem. Wędzarnia oferuje dużą pojemność do 124 l i może wędzić do 18 kg mięsa.

Wędzarnia elektryczna metalowa ocieplana ze stolikiem. Wędzarnia oferuje dużą pojemność do 124 l i może wędzić do 18 kg mięsa.

Sprawdź cenę
Złoty środek
Weber Smokey 47 cm
92 %

Mała i bardzo przystępna cenowo wędzarnia domowa, która waży zaledwie 18 kg, a mimo to serwuje mnóstwo smakołyków.

Mała i bardzo przystępna cenowo wędzarnia domowa, która waży zaledwie 18 kg, a mimo to serwuje mnóstwo smakołyków.

Sprawdź cenę
Wędzarnia Browin 330007
92 %

Wysokiej jakości przenośna wędzarnia o regulowanej pojemności. W zestawie znajduje się termometr. Wędzarnia jest kompaktowa i nadaje się do wędzenia na balkonie.

Wysokiej jakości przenośna wędzarnia o regulowanej pojemności. W zestawie znajduje się termometr. Wędzarnia jest kompaktowa i nadaje się do wędzenia na balkonie.

Sprawdź cenę
Wędzarnia metal Agromarket
92 %

Łatwa w obsłudze i wysokiej jakości metalowa wędzarka polskiego producenta. Działa na zrębki, trociny i drewno.

Łatwa w obsłudze i wysokiej jakości metalowa wędzarka polskiego producenta. Działa na zrębki, trociny i drewno.

Sprawdź cenę
Cenowo dostępny
Wędzarnia drewno PanKornik
91 %

Mniejsza ogrodowa wędzarnia drewniana, w której można wędzić 10-15 kg produktów. W tym akcesoria, takie jak haczyki na żywność, termometr lub deflektor.

Mniejsza ogrodowa wędzarnia drewniana, w której można wędzić 10-15 kg produktów. W tym akcesoria, takie jak haczyki na żywność, termometr lub deflektor.

Sprawdź cenę

Jak wybrać wędzarnię

Wybierając wędzarnię, należy przede wszystkim wybrać odpowiedni typ zgodnie z własnymi wymaganiami i możliwościami. Następnie należy skupić się na przetwarzaniu materiału, wydajności, kontroli, wymiarach lub wadze i przenośności.

Podstawy wędzenia, czyli dlaczego warto mieć wędzarnię w domu

Niestety, powszechnie sprzedawane kiełbasy często nie spełniają rosnących wymagań dotyczących jakości żywności. Zawierają wiele chemikaliów, składników wypełniających i niepotrzebnie duże ilości azotynu sodu (sól wędzona), który jest oznaczony jako bardzo niezdrowy. W przypadku wędzenia w domu wszystkie te aspekty są pod kontrolą, a składniki i dodatki można stosować zgodnie z własnym sumieniem i wiedzą.

wędzarnia ogrodowa domowa

Czym jest wędzenie?

Jest to obróbka żywności (zwykle mięsa, ryb lub sera) dymem wytwarzanym przez spalanie drewna. Proces ten trwa zazwyczaj wiele godzin, a obróbka odbywa się w stosunkowo niskich temperaturach. W zależności od temperatury można wyróżnić trzy rodzaje wędzenia:

  • Gorący dym (około 80-100 °C)
  • Ciepły dym (do ok. 60 °C)
  • Zimny dym (około 25 °C)

Wędzenie w naturalny sposób konserwuje (wydłuża okres przydatności do spożycia) żywność, która nabiera również specyficznego i niepowtarzalnego smaku i aromatu. Podczas wędzenia ogień nie może bezpośrednio wpływać na gotowaną żywność. Z tego powodu w dobrej jakości wędzarniach palenisko lub generatory dymu znajdują się poza komorą wędzenia.

Palenie ciepłym/gorącym vs. zimnym dymem

Każda technika wędzenia ma swoją własną charakterystykę, pewne zalety, ale także pułapki.

  • Wędzenie gorącym dymem jest popularne do szybkiego przygotowania i dobrze nadaje się do wędzenia całych kawałków mięsa lub ryb. Uzyskują one charakterystyczny smak i aromat, ale nadają się bardziej do szybkiej konsumpcji niż do przechowywania. Ten rodzaj wędzenia nie jest również optymalny dla miękkich kiełbas, salami, kabanosów itp.
  • Wędzenie ciepłym dymem jest typowe dla kiełbas, boczku, wędzonych szynek i podobnych produktów. Okres przydatności do spożycia jest średni, podobnie jak czas gotowania.
  • Wędzenie zimnym dymem jest stosowane w przypadku wędlin o długim okresie przechowywania, takich jak twarde salami, niektóre kiełbasy i inne. Ta metoda przygotowania jest bardziej czasochłonna, a wędzony smak i aromat nie zawsze jest tak wyraźny. Wędzenie na zimno jest jednak cenione za lepsze właściwości zdrowotne w porównaniu do poprzednich metod. Powstawanie substancji smolistych i rakotwórczych jest minimalne.

wędzarnia ogrodowa - speck

Rodzaje wędzarni

Podział wędzarni w naszym teście już pokazuje, że urządzenia te mogą wykorzystywać różne zasady ogrzewania. Jakie są podstawowe warianty?

Klasyczna domowa wędzarnia

Klasyczne wędzarnie spalają paliwa stałe, głównie drewno liściaste. To właśnie dym z konkretnego drewna nadaje kiełbasom charakterystyczny, intensywny aromat i smak. Bardzo często jako paliwo stosuje się również brykiety drzewne lub węgiel drzewny, a “właściwy” dym uzyskuje się poprzez dodanie dodatkowych kawałków drewna. W podobnym celu można również wykorzystać wióry lub trociny. Wędzarnie opalane drewnem, brykietem lub węglem drzewnym mogą przybierać różne formy:

  • Drewniana wędzarnia z paleniskiem to bardzo tradycyjny wariant, który składa się z drewnianej komory wędzarniczej z kominem, do której podłączony jest przewód kominowy i palenisko. W niektórych wędzarniach palenisko jest jednak częścią wędzarni. To rozwiązanie może być korzystne, gdy przestrzeń jest na wagę złota, ale jeśli chodzi o kontrolę temperatury i jakość wędzenia, preferowane jest “zewnętrzne” palenisko.
  • Wędzarnia i grill to specyficzna kombinacja, szczególnie popularna w Ameryce Północnej, gdzie istnieje ogromna tradycja grillowania. Umożliwia grillowanie i/lub wędzenie głównie gorącym dymem. Stosowana jest głównie do dużych kawałków mięsa. Wędzarnia ogrodowa z grillem jest świetnym rozwiązaniem jeśli jesteś miłośnikiem zarówno grilla jak i wędzenia.
  • Przenośna kompaktowa wędzarnia jest rozwiązaniem, które nie wymaga częstej konserwacji. Jest to kompletny, zamknięty pojemnik z zestawem rusztów i paleniskiem na dole. Wędzarnie te są produkowane przez takie marki jak Napoleon i Weber.

Elektryczna wędzarnia domowa

Wędzarnie elektryczne to nowoczesne rozwiązanie. Podczas gdy klasyczne wędzarnie na drewno wykorzystują spalanie paliw stałych, te urządzenia są zasilane z sieci i wykorzystują spiralę grzewczą. Zwykle są one również wyposażone w generator dymu, który idealnie znajduje się poza komorą wędzenia. Posiadają one również spiralę grzewczą, a dym jest generowany przez spalanie zrębków drzewnych, pelletu itp.

Niektóre modele mogą być przeszklone, dzięki czemu można zobaczyć przygotowywane jedzenie bez konieczności otwierania drzwi w celu kontroli. Częściej jednak są to zamknięte metalowe pudełka o różnych rozmiarach – od przenośnych do dość masywnych elementów do użytku statycznego.

wędzarnie ogrodowe - ryby wędzone

Kontrola wędzarni

Klasyczna wędzarnia na drewno jest obsługiwana wyłącznie za pomocą otworów wentylacyjnych. Ich otwieranie i zamykanie umożliwia regulację temperatury wewnętrznej. Można to sprawdzić za pomocą termometru. Modele elektryczne mogą być sterowane ręcznie za pomocą regulatora obrotowego lub za pomocą wyrafinowanych i precyzyjnych sterowników cyfrowych, które umożliwiają doskonałą kontrolę i regulację oraz minimalizują zużycie paliwa i energii. Z drugiej strony, modele cyfrowe są zazwyczaj droższe.

Pojemność domowej wędzarni

Ważnym parametrem może być pojemność, która podawana jest w litrach lub jeszcze lepiej w kilogramach (ile kg mięsa można wędzić naraz). Małe modele mogą uwędzić około 10 kg mięsa. Duże mogą mieć kilkadziesiąt kilogramów.

Materiał

Typ wędzarni jest tutaj bardzo ważny. Klasyczna jest wędzarnia drewniana z elementami z blachy ocynkowanej (palenisko, dach, komin…). W przypadku grilli wędzarniczych i modeli przenośnych stosuje się blachę stalową zabezpieczoną przed wysokimi temperaturami i czynnikami atmosferycznymi. Wędzarnie elektryczne są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej.

Pomiar temperatury

W modelach cyfrowych odbywa się to na wyświetlaczu, w modelach ręcznych obejmuje termoparę i termometr (zwykle alarmowy) w dobrze widocznym miejscu w komorze wędzarniczej. W przypadku każdej wędzarni upewnij się, że umożliwia ona wędzenie na zimno w niskich temperaturach (jeśli tego chcesz). W przypadku urządzeń elektrycznych należy również zwrócić uwagę na zakres regulowanych temperatur.

Utrzymanie wędzarni

Konserwacja wędzarni polega głównie na jej regularnym czyszczeniu. Czyszczenie należy przeprowadzać po każdym użyciu (najlepiej zaraz po ostygnięciu wędzarni), aby uniknąć mieszania się zapachów. Jeśli nie odkładasz czyszczenia na później, brud można łatwo usunąć za pomocą gąbki lub szmatki i ciepłej wody. Niektóre wędzarnie nie mogą być pozostawione na zewnątrz przez cały rok i wymagają “zimowania”.

Udostępnij artykuł

Oceńcie artykuł

Całkowita ocena: 4.6 (10 głosów)

Autor artykułu

Beata Balcerak
Beata Balcerak

Od kiedy pamiętam przy zakupie starałam się znaleźć najlepszy produkt i szukałam optymalnego rozwiązania. Teraz dzielę się tą wiedzą z innymi 🙂

Podobne artykuły